maandag 13 februari 2023

Het weer in februari in de Extremadura

In de Extremadura wordt het klimaat beïnvloed door zowel de Middellandse zee als de Atlantische oceaan. Onze streek ligt er namelijk net tussenin. Het grote voordeel hiervan is dat wij extreme weersomstandigheden zelden zo erg ervaren als de gebieden langs de kusten (zij het de Middellandse zeekust of de Atlantische kust). Wij krijgen meestal alleen de "staartjes". Zo kan er een enorme storm over de Atlantische oceaan aankomen, maar voordat deze voorbij Portugal is, is de kracht al behoorlijk verminderd. Zo ook vanuit het oosten, de Middellandse zee. Verder hebben wij een echt landklimaat. De belangrijkste kenmerken van een landklimaat zijn de hoge temperaturen in de zomer en de lage temperaturen in de winter. In de Extremadura komt dat op de volgende waarden voor februari: Gemiddelde temperatuur overdag 15⁰C en 's nachts 6⁰C. Echt heel erg koud is het niet. Er valt gemiddeld 48 mm regen, met gemiddeld 6,5 regendagen. 

In februari kun je meestal de eerste tekenen van lente zien. Dit begint eigenlijk al eind januari, als het weer zacht is, met het bloeien van de amandelbomen. Kort daarna bloeien de pruimenbomen, zowel de wilde als de gecultiveerde, met hun prachtige zachtroze bloemen. Ook de mimosa barst meestal in bloei in de eerste helft van februari. Mimosa is eigenlijk een ongewenste boom in onze streek, omdat deze boom zich snel verspreidt en de originele wilde begroeiing van kurk- en steeneiken, aardbeiboompjes, rotsrozen en wilde olijven verdrukt. Maar als de mimosa in bloei staat is het adembenemend!

Ook het vogelleven begint weer op te vallen. In de afgelopen maanden zie je onder andere grote groepen blauwe eksters, veel hoppen, kraanvogels in grote getalen, de rode wouw, en mijn favoriet de roodborsttapuit. De ooievaar zie je meestal na kerst verschijnen, als de mannetjes al uit Afrika terugkomen en hun vaste nest opzoeken. In februari wordt het vogelleven echter een stuk luidruchtiger: je hoort de spechten weer ratelen, de koolmeesjes laten hun typische voorjaarsroep horen en er is in het algemeen meer drukte. 

Ook de eerste amfibieën laten zich horen of zien op een zonnige dag. ik heb al een paar padden voorbij zien hoppen en in onze vijver hoorde ik van de week de eerste kikkers.

Ook de zoogdieren zijn weer op stap om een partner te zoeken. Hazen, egels en vossen zijn nu vaker te zien, vooral omdat de plantengroei nog niet zo hoog is. 



Kortom, ook in het nog wat frisse februari is het heerlijk om lekker te wandelen, de fiets te pakken voor een tochtje of een lekker hoekje in de zon op te zoeken met een boekje. 

2 opmerkingen:

  1. Mooi en leerzaam stuk Jantien. Ik zie het allemaal voor me.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bovenstaande reactie is van Karin Schotanus.

    BeantwoordenVerwijderen