vrijdag 12 juli 2024

ZOMER VAKANTIES IN DE BINNENLANDEN VAN SPANJE

 

Juli 1024

Extremadura ligt in het binnenland van Spanje, ten zuid-westen van Madrid, tegen de Portugese grens aan. Deze regio is uitgestrekt en zeer rustig. De inheemse populatie bedraagt ongeveer 1,1 miljoen mensen, op een oppervlakte van ongeveer dezelfde grootte als Nederland. Dat zegt iets over de rust en de wijdheid van onze regio. Maar saai en kaal is het allerminst. Van alle zuidelijke regio's in Spanje, is Extremadura wellicht het groenst! Dat komt door de geweldig sterke vegetatie die hoofdzakelijk bestaat uit steeneiken, kurkeiken, olijven, vijgen, vele bremsoorten en de rotsroosjes. Deze blijven allemaal groen, ook tijdens de droogste en heetste jaren!

Veel toeristen die bij ons neerstrijken, hetzij met camper hetzij in één van de huisjes, vragen of het hier niet vreselijk heet is in de zomer, en of het wel leefbaar is. mijn antwoord luidt dan: de hitte valt echt reuze mee, hoor! het is hier echt prima vertoeven in de zomer! En echt: ik meen dat uit het diepst van mijn hart! 

Waarom valt het dan zo mee alhier in juli en augustus?

Ten eerste is een gemeten temperatuur heel iets anders dan een gevoelstemperatuur. Mensen die wel eens in Tropische landen op vakantie gaan (Indonesië, Thailand, Sri Lanka enz) kunnen zich levendig voorstellen het gevoel dat je krijgt als je de terminal op het vliegveld uitstapt: alsof iemand een natte hete deken over je heen legt. Soms is de temperatuur dan maar rond de 30 graden, maar het voelt onaangenaam en je bent blij als je in de airconditioned taxi zit op weg naar je airconditioned hotel. Dat hete benauwde gevoel komt door de hoge luchtvochtigheid, soms wel tot 98%. 

In het grootste deel van Extremadura kan het wel tot 40 graden worden in de zomer! Maar let wel:
1. de maximale temperatuur wordt pas bereikt tussen 5 en 7 's avonds en duurt niet de hele dag
2. de luchtvochtigheid is vaak maar 10 of 12% en daardoor voelt het niet klam en benauwd. 

Andere voordelen zijn dat op de hoogvlaktes er altijd een lekker briesje staat, de temperatuur 's nacht bijna altijd laag is, dat er overal meren en rivieren zijn en dat de terrasjes en winkelstraten tegenwoordig allemaal een mistkoelingsysteem hebben. En het grootste voordeel is: je hebt gegarandeerd mooi weer tijdens je vakantie!

Eind juli 2023

Wil je het eens proberen om de zomervakantie in Extremadura door te brengen, dan geeft ik je de volgende tips:

Book iets met een eigen zwembad en op het platteland. De steden zijn druk en stoffig in de zomer en het koelt 's nachts nauwelijks af. Op het platteland daalt de temperatuur 's avonds als de zon weg is aanzienlijk. Minimum temperaturen van onder de 20 graden komen regelmatig voor.

Het zwembad voor de gasten van de appartementen

Onderneem trips en tours in de ochtend uren. Tot 11-12 uur 's morgens kun je de meeste dagen prima wandelen of fietsen. Steden bezichtigen, of historische bezienswaardigheden bezoeken is prima te doen tot een uur of 2 's middags.

"When in Rome, do as the Romans do..." en ga lekker uitgebreid lunchen tussen 2 en 4 uur 's middags en ga dan terug naar je accommodatie om uit te buiken en een siësta bij het zwembad te genieten. Kom pas na 7 uur 's avonds weer op gang, of later, want kom op, je hebt vakantie. Om 10 uur 's avonds eet je nog iets lichts, zoals een (koude) soep, een boterhammetje of een salade. Daarna geniet je lekker van de prachtige sterrenhemel en de koele nacht. Als je een siësta hebt gehad, kun je 's nachts best een uurtje slaap missen!

Ga vooral niet iets sportiefs doen tussen 2 uur 's middags en 6 uur 's avonds. Bewaar lange wandelingen en fietstochten voor de ochtenden of desnoods in de avonduren.

Heb je het warm? Zoek dan water op. Extremadura heeft meer (zoetwater) kust dan heel Spanje! Er zijn talloze meertjes, meren en rivieren waar je kunt zwemmen of andere watersporten kunt beoefenen, bootjes en kano's kunt huren, of boottochten kunt maken. 

En het belangrijkste: RELAX, MAAK JE NIET DRUK EN GENIET VAN HET LEVEN