Zo langzaam maar zeker krijgt de Extremadura meer bekendheid in Europa. Vooral natuurliefhebbers en met name vogelaars hebben de regio Extremadura intussen op hun lijstje staan van favoriete vakantieplekken. Extremadura is echter groot, ongeveer net zo groot als heel Nederland. Het grootste verschil: alhier wonen maar 1,1 miljoen mensen in plaats van 18 miljoen! Dat betekent dat er nog heel veel ruimte is voor de natuur en (extensieve) landbouw. Net zoals Nederland kent de Extremadura ook heel veel verschillende ecosystemen. Meer nog, aangezien er hier bergen en hoogvlaktes voorkomen die je natuurlijk niet in Nederland vindt.
Het hele jaar door is de natuur hier levend, het levendigst in het voorjaar (maart t/m mei), gevolgd door de de herfstmaanden (september t/m november), op drie staat de winter (december t/m februari) en het rustigst is het in de zomermaanden (juni t/m augustus). Het hele jaar door zie je echter wilde bloemen, zelfs als het hoogzomer is en heel droog, dan zie je nog plotseling bloeiende wilde planten, bijvoorbeeld akkerwinde, malva, kamperfoelie, distelsoorten. Maar ook in de winter is het hier weelderig groen en zijn de velden vaak bezaaid met koolzaad en roomse kamille, Iets later in de winter, in februari, dan begint het pas echt met de mimosa, vroege bremsoorten, amandelbomen (wilde en gekweekte), erica heide, speenkruid en nog veel meer.
Voor vogels ben je hier ook in de winter aan het goede adres. In november en december zijn er duizenden kraanvogels neergestreken in de gebieden rond de Guadiana. Ook voor de kraanvogels ligt onze vakantieboerderij heel centraal, op minder dan 20 minuten rijden kun je de eerste al door de velden of onder de steeneiken zien stappen. Prachtige statige vogels!
Ook andere vogels zijn in de winter goed te observeren, zoals zandhoen, rode patrijs, grote en kleine trap, steltkluut, aalscholver, steenuiltje, koereiger, zwarte ooievaar, blauwe ekster*, de hop*, roodborsttapuit*, kuifleeuwerik*, zwarte spreeuw*, putter*, kleine bonte specht* (* is op terrein van de boerderij). Qua roofvogels zie je hier in de buurt de rode wouw, slangenarend, dwergarend, grijze wouw, kleine torenvalk, vale gier en monniksgier. Dit is allemaal een greep uit het aantal soorten dat hier het hele jaar voor komt.
Hier volgen een aantal winterfoto's (met dank aan Paul en Annemiek)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten