zondag 3 april 2016

Pasen

Pasen wordt in de Extremadura uitgebreider gevierd dan in Nederland. De festiviteiten beginnen al met Palmpasen, de zondag voor eerste Paasdag. Vanaf die dag zijn is dagelijks een mis in de kerk en vanaf Witte Donderdag wordt iedere mis gevolgd door één of meerdere processies. De week beginnend met Palmpasen en eindigend op Tweede Paasdag wordt Samana Santa (Heilige Week) genoemd.

Straatbeeld van Sevilla tijdens Semana Santa
Een belangrijke en ook hele mooie processie is La Procesión de la Penitencia. Deze processie is het bekendst in Sevilla, waar jaarlijks tienduizenden mensen naar toe gaan om de pracht en praal te aanschouwen. De straten zijn volgepakt en de processiegangers kunnen zich maar met moeite een weg banen door de mensenmassas.




In Alcuéscar is het gelukkig een stuk rustiger en gemoedelijker. Op Witte Donderdag gaan de winkels en bedrijven al vroeg dicht, vaak al om 12 uur 's middags zodat iedereen zich op de mis en processie kan voor bereiden. De mis begint om 6 uur 's avonds en duurt ongeveer een half uur. Daarna worden de drie beelden die gedragen worden voorbereidt. Intussen verzamelt het hele dorp zich voor de kerk en op de Plaza de España. Degenen die meelopen in de processie zijn gekleed in lange witte gewaden met gekleurde cape, iedere kleur hoort bij een deel van de processie. Men draagt gekleurde kappen, al dan niet met een punt, al dan niet het gezicht bedekkend. Vele mensen lopen ook op blote voeten.


Zowel jong en oud loopt mee of komt kijken.








 De Processie bestaat uit 3 delen. Het eerste beeld dat uit de kerk wordt gedragen is Jesus tijdens zijn kruisgang.


Deze wordt korte tijd later gevolgd door het tweede Jesusbeeld:



Als laatste komt het beeld van de treurende Maria. Dit is het meest emotionele moment voor de omringende mensen.

 

De processie wordt begeleid door de band, die het ritme van de processie met trommels aangeeft. In de nauwe straatjes van het dorp kan dit enorm overweldigend zijn. Op gezette momenten spelen de trompetters een melodie, treurend en intens. De ronde duurt ongeveer anderhalf uur, vanaf het moment dat het eerste beeld uit de kerk komt, totdat alle drie de beelden weer voor de kerk staan.

Op de vrijdag zijn er twee processies, de eerste vroeg op de avond, de tweede na 12uur 's nachts. Deze laatste is een stille tocht. Geen van beide processies voeren beelden mee.

Paaszondag is dan de echte feestdag. Om acht uur 's morgens verzameld men zich op de Plaza de España. In Alcuéscar lopen twee wegen van de kerk naar de Plaza. Het beeld van Jesus, Wederopgestaan, komt via de linkerweg, Maria komt via de rechterweg. Middenop de Plaza ontmoeten zij elkaar. Hierbij worden geweren afgevuurd uit vreugde. Maria haar rouwkleed wordt afgedaan en daarna is het weer tijd voor de mis.




Vanaf dit moment staat het Paasfeest in het teken van Eten en Drinken en vooral ook Samenzijn. Eerste Paasdag wordt in huiselijke kring gevierd, met de familie en een uitgebreide maaltijd van vele gangen die de hele middag en soms de avond duurt. Eerste Paasdag loopt over naar Tweede Paasdag, de dag van de gezamenlijke picknick op de Finca de Alcuéscar.


Plattegrond van Finca de Alcuéscar

Dit terrein ligt 10 km van het dorp en is ruim 63 ha groot. Aldaar staat een kapel en is er een podium, een dansvloer, toiletten, een speeltuin en een parkeerplaats. Op eerste Paasdag wordt een klein beeld van Maria te voet naar de Finca gebracht, alwaar de volgende ochtend de mis plaats vindt.

 


 Die avond en de volgende dag staan in het teken van de Romeria, waarbij vrijwel het hele dorp zich begeeft naar de Finca de Alcuéscar om daar te picknicken en feest te vieren. Men komt met auto's, paarden, brommers, motoren of te voet. Er is een markt en er zijn enkele springkussens voor de kinderen. Ook speelt er een band en wordt er veel gedanst.

 


Dit feest duurt tot diep in de nacht en met deze bijzondere dag wordt de hele Semana Santa beëindigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten