zaterdag 19 maart 2016

Lente in de Extremadura

speenkruid
Ieder jaar is anders in de Extremadura. In de bijna 6 jaar dat ik hier woon, zijn de seizoenen geen twee keer hetzelfde geweest. Het ene jaar is het 's winters barkoud, het volgende is het zacht. Dan weer extreem nat, of juist extreem droog. Op internet kun je mooie statistieken vinden over het weer in de Extremadura, maar daar gaat het om gemiddelden die berekend zijn over vele jaren. De jaar tot jaar gegevens zijn hier over het algemeen heel extreem. Maar één ding is zeker: de lente begint hier altijd lekker vroeg. Dit jaar zag ik de eerste lente bloemen al half januari verschijnen, namelijk het speenkruid, meestal de eerste lentebloem die bloeit. Ook de zwaluwen waren er vroeg bij dit jaar, de nesten aan de gevels in het dorp werden al bezet begin februari.

Intussen is het maart en volop lente. De dagen zijn zonnig, op een enkele regendag na, en de temperatuur loopt af en toe op naar de 18 graden. 's Nachts is het nog wel wat kouder en op onbewolkte nachten daalt het kwik tot net boven het vriespunt. De ooievaars klepperen uitbundig op de kerk van het dorp en de kraanvogels zijn weer naar het noorden getrokken.

Richting Don Benito (een half uurtje rijden vanaf Alcuéscar) staan de fruitbomen in volle bloei. De verschillende kleuren zijn prachtig om te zien. Iets verder naar het noorden, in de Valle de la Jerte, kijkt men al halsreikend uit naar het bloeien van de kersenbomen. In deze prachtige vallei staan tienduizenden kersenbomen die tussen 20 maart en 10 april allemaal tegelijk in bloei staan. In die korte tijd komen er bezoekers van de hele wereld om dit prachtige natuurfenomeen te aanschouwen. De verwachte data voor de bloei van dit jaar is te vinden op deze website: http://www.turismovalledeljerte.com/cerezo-en-flor


Maar dichterbij huis is eveneens veel lente-schoon te zien. De dehesas (het typische grasland met steeneiken en kurkeiken) zijn weer prachtig groen en de olijfboomgaarden zijn veranderd in bloemenzeeën. Langs de paden op het platteland zijn tientallen verschillende wilde bloemen te zien. En het geoefende oog kan langs de muurtjes en aan de voet van de olijfbomen wilde asperges zien opkomen. Deze laatste is een ware delicatesse in deze streken en er zijn veel mensen die deze plukken voor eigen consumptie of voor de verkoop.
zonneroos
wilde radijs (boven) en gewone duivekervel


witte brem
Ook het vogelleven is helemaal op gang gekomen. Niet alleen zitten de ooievaars al te broeden, ook de kleine zangvogeltjes zijn druk bezig te nestelen. Deze week hoorde ik de koekoek voor het eerst en ook de specht liet luidruchtig van zich horen. En 's middags in de schemering kun je de hazen door de boomgaarden zien rennen.

Iberische groene kikker
Datgene dat mij ieder voorjaar weer verbaasd zijn echter de kikkers. Na juni hoor of zie je de kikkers in de meertjes zelden of nooit. Vooral als de droge, hete zomermaanden beginnen lijken ze als sneeuw voor de zon te verdwijnen. De meertjes en waterplassen
drogen vaak helemaal op in augustus en de bodem is hard en gebarsten. Maar als er na de natte wintermaanden de temperatuur weer toeneemt verschijnen er ineens weer honderden kikkertjes. Lopend langs een meertje of waterplas, zie je ze de één na de ander het water inspringen. Ze zijn echter zo snel dat het moeilijk is ze goed te bekijken, maar ik denk dat het de Iberische groene kikker is.

De lente is in elk gematigd land bijzonder en uitbundig. In de Extremadura lijkt het echter nog extremer, vooral in vergelijking met de droge zomermaanden en de koude wintermaanden. De maanden maart en april zijn een lust voor het oog, maar ook vol met geluiden en geuren van wilde bloemen en kruidachtige planten. Het is een waar genot om een wandeling te maken en te genieten van de natuur om je heen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten