vrijdag 4 november 2016

De vier seizoenen

In deze tijd (eind oktober) treffen we in de Extremadura een interessant weerbeeld. Al eerder heb ik geschreven dat geen jaar hier hetzelfde is, dat geldt ook voor dit jaar. Volgens de statistieken beginnen de regens al in september en bouwt het regenseizoen zich op in oktober en november met iedere maand meer regendagen en grotere hoeveelheden regen. De statistieken geven echter gemiddelden waarden en in het geval van de Extemadura praten we altijd over extremen (zoals de lokale bevolking mij keer op keer verzekert). Als er bv een gemiddelde regenval van 60 mm in een bepaalde maand wordt opgegeven dan kan dit bijna variëren van 20 tot 100 mm, wat weer een gemiddelde geeft van 60. De getallen zijn dus maar indicaties, wat telt is de belevenis.

Veel mensen denken dat de Extremadura alleen geschikt is voor vakantie in het voorjaar, en misschien ook nog in september of oktober, maar de rest van het jaar lijkt te heet of te koud. Niets is minder waar. Alle seizoenen bieden vele mogelijkheden voor vakantie, ongeacht of je nu van natuur, cultuur of sportieve vakanties houdt. Bij deze dus een kleine uiteenzetting over het weer en de mogelijkheden in de desbetreffende seizoenen.

De lente begint in de Extremadura al vroeg. In februari wordt de zon al sterker en beginnen de eerste lentebloemen te bloeien. De velden en de olijfboomgaarden kleuren dan geel met overheersend koolzaad. Maar ook kan men in de meer vochtige stukken al heel vroeg speenkruid vinden. Naar gelang de temperatuur en het vocht in de grond komen al gauw andere bloemen kijken, totdat er in april en mei een ware bloemenzee is. Dit is een prima tijd voor lange wandelingen, langs en door de olijfboomgaarden, of over de dehesa's. Ook voor andere buiten activiteiten is de vroege lente uitermate geschikt, bv fietsen, paardrijden of klimmen. Overdag in de zon is het al gauw aangenaam en kan men zeker buiten zitten en genieten van de warme stralen van de zon. Naar mate de lente vordert en de dagen langer worden, kan men meer doen. Langzaam komen er meer terrasjes in de dorpjes en steden. 

Ten noorden van Cáceres ligt de vallei "Valle de la Jara". In deze vallei worden voornamelijk kersen geproduceerd. Meestal eind maart of begin april komen de kersen bomen in bloei en is het zeker de moeite waard om een dagje door deze vallei te rijden en te wandelen.

In de lente is de temperatuur op de meeste dagen al voldoende hoog om overdag buiten te zitten en in de natuur te recreëren. De avonden zijn in maart en april nog fris, maar in mei en juni is het ook 's avonds heerlijk om buiten te zijn en kan er uitgebreid gebarbecued worden.  Wel is de kans op regen groter in de maanden april en mei, maar een regendag is zelden de hele dag, meestal regent het 's morgens en 's avonds en is het overdag wisselend bewolkt.

De zomermaanden zijn altijd droog en heet. De dagen zijn lang en na 12 uur 's middags is het vaak te warm voor lichamelijk inspannende activiteiten. Toch is het zeker is de ochtend uren heerlijk om uitstapjes te ondernemen, of te gaan wandelen of fietsen. De Spanjaarden zelf zijn meestal actief tot een uur of 12 's morgens en houden zich rustig tot na 6 uur 's avonds. 's Avonds komen de steden en dorpen weer tot leven en zijn de terrassen gevuld tot een uur of 12 's nachts. In dit deel van de Extremadura is het heel gewoon dat je pas om 11 uur 's avonds gaat eten en op dat uur stromen de restaurantjes dan ook vol.

De herfst is een tijd van hard werken op het land. Eind november begint de olijfoogst en in september begint men al met de voorbereidingen. De grond onder de olijfbomen wordt schoongemaakt en het opschot van takjes en twijgjes aan de voet van de boom wordt verwijderd.


Vanaf de tweede helft van september kan men weer regen verwachten. In deze periode bestaat de regen vaak uit een paar flinke buien met daarna weer zon. De temperatuur kan overdag nog steeds oplopen tot boven de 30 graden, maar de dagen zijn al een stuk korter en wordt het na 6 uur s'avonds weer koeler. Een prima tijd om veel buiten te zijn en nog te genieten van het zomerse gevoel. Eind oktober slaat het weer vaak pas om naar herfstweer. Maar ondanks dat het meer regent in oktober en november, is het overdag toch vaak droog en zonnig op regenachtige dagen. De regenperiodes beslaan vaak maar een paar dagen en worden afgewisseld met droge zonnige dagen, met prachtige wolkenformaties. Ook de natuur komt nu weer tot leven en na wat regen worden de velden weer groen en komen er weer bloemen te voorschijn. Vogels maken zich op voor de koudere wintermaanden en foerageren druk in de bomen en door de velden. Trekvogels op weg naar (Noord) Afrika vanuit noord Europa, strijken neer op de elektriciteitsdraden of in de bomen, voor een kleine adempauze alvorens weer verder te vliegen. Eind oktober kunnen de eerste kraanvogels al arriveren. Ineens klinkt dan het bekende "gruagrua" geluid ergens in de lucht. Zij komen met tienduizenden naar de gebieden rond Don Benito om daar te overwinteren. Prachtige statige vogels, die je door de lege halfondergelopen velden ziet lopen, op zoek naar oogstresten, insecten en amfibiën, of in de dehesa's, alwaar ze de eikels eten van de steeneik.

Ondanks dat het al winter is, is het met kerst en oud en nieuw vaak nog heel aangenaam weer. Eind december regent het vaak veel minder en ondanks dat de nachten koud zijn, loopt het kwik overdag toch op tot 18-20 graden. In het zonnetje voelt dat gelijk lekker warm en is het heerlijk  om overdag te gaan barbecueën of te picknicken ergens aan het water of in de meer beschutte dalen. Pas in januari wordt het echt wat kouder en in kan men 's morgens verrast worden door een sprookjesachtig winterlandschap, waarbij alle bomen, struiken en planten dik berijpt zijn. In de mistige koude ochtend is het meestal doodstil en waant men zich in een wereld bestrooid met poedersuiker. Maar ook dan breekt de zon meestal door om een uur of 10 en is het de rest van de dag zonnig en verdwijnt de rijp als sneeuw voor de zon.Zo kent ieder seizoen in de Extremadura zijn betovering. Het is een veelzijdige regio met een prachtige ongestoorde natuur en prachtige historische bouwwerken, dat voor iedereen iets te bieden heeft. Of men nu een actieve vakantie wil of een rustige vakantie met lekker luieren bij een meertje of het zwembad, er is altijd een seizoen en voor elk wat wils.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten