zondag 3 december 2017

NOVEMBER IN DE EXTREMADURA

Olijvenoogst
Lange dagen, 't geluid van kraanvogels op de achtergrond, de geur van olijven, overal trekkers met (grote) karren, mensen bezig op het land, dat kenmerkt de olijven kampanje.
Normaal gesproken is de olijfoogst in deze regio in december en januari. Dit jaar, door de uitzonderlijke weersomstandigheden, begon de oogst al half november. De olijven zijn rijp genoeg en als ze langer aan de boom blijven hangen en te rijp worden gaat de kwaliteit van de olie achteruit. De olijven worden dus halfrijp geoogst en dit geeft, over het algemeen, een zachte gele olijfolie.Traditioneel worden de olijven met stokken uit de boom geslagen. Ze worden meestal opgevangen door speciale netten die rond de boom op de grond uitgespreid worden. Als de boom leeg is dan haalt men de netten bij elkaar en de olijven worden vervolgens verzameld in zakken of direct in de aanhanger of kar. Ze worden verkocht aan de lokale opkoper(s) of als je lid bent van de cooperatie dan breng je ze daarheen. 
Wij slaan de olijven liever niet uit de boom, omdat de jonge takken dan schade oplopen. Volgend jaar groeien de olijven aan de jonge takken (op tweede-jaars hout). Met speciale olijfharkjes kammen wij de olijven uit de boom.

Het is een heel werk, want de halfrijpe olijven zitten nog goed vast aan de tak. Dit jaar is een heel goed jaar, van de eerste 10 bomen op onze ecologische tuin hebben we al 207 kg geoogst. In totaal hebben we 27 bomen op de tuin. De opbrengst valt ons reuze mee, want met de droogte en de ongewoon hoge temperaturen hadden we een lagere oogst verwacht.
Droogte

De Extremadura (maar ook Castilla y La Mancha en het noorden van Andalusië) heeft te kampen met een ernstige droogte. De voorjaarsregens waren al te weinig, maar de herfstregens hebben tot nu geheel gefaald. Daarbij komt dat de temperaturen overdag hoog zijn voor deze tijd van het jaar, soms tot 24-25 graden. De lucht is helderblauw, totaal onbewolkt, en 's avonds koelt het snel af tot een graadje of 4-5. Wel ideaal weer om lekker buiten te zijn, te wandelen of fietsen, barbecueën of picknicken of heerlijk te zonnen. Maar voor de natuur, de landbouw en de veeteelt een ramp. Er is nog maar weinig water te vinden voor de dieren en op de dehesa's en weilanden is niets meer te grazen. Het vee moet worden bijgevoerd met stro, wat normaal alleen in de zomermaanden gebeurd. 

Verder op de finca
Onze veestapel heeft zich onlangs uitgebreid. In oktober konden we een dwergezeltje kopen met veulen. Nu zijn er 4 schapen, 1 paard en 2 ezels. Eerst hebben de ezeltjes een tijdje apart gestaan om te wennen, maar nu staan alle dieren gezellig bij elkaar. De ezelmoeder (Maggie) is pas 2 1/2 jaar, maar heel rustig en handtam. Het veulentje (Mia) is nu bijna 2 maanden oud, maar nog altijd een beetje schuchter voor mensen. Het is echter een heel vrolijk diertje, ze vindt vooral de schapen geweldig om achteraan te rennen en uit te dagen om te spelen. Een plezier om te zien.1 opmerking: