dinsdag 25 juli 2023

Hoogzomer


Het is zomer in de Extremadura. Dat betekent heerlijk lange dagen, veel zon en een relaxte atmosfeer. In de dorpjes is iedereen druk in de weer in de ochtend, boodschapjes doen, het huis poetsen, koffie drinken op een terras. De straten zijn druk met mensen en auto's. Het aantal inwoners is bijna verdubbeld sinds de schoolvakanties zijn begonnen. Studenten zijn naar het ouderlijk huis teruggekeerd, mensen die uit Alcuéscar komen, maar ergens ander wonen en werken zijn terug bij de familie. Gezinnen komen een paar daagjes of weekjes bij opa en oma logeren. Er staan veel huisjes leeg in de winter, die plotseling weer bruisen van activiteit als de zomer eenmaal begonnen is. Op straat komen mensen elkaar na maanden weer tegen en links en rechts zie je mensen elkaar begroeten. Gelang de temperatuur wordt het na de middag stil op straat. Om twee uur zijn alle winkels gesloten en liggen de straatjes er heet en verlaten bij. Zonweringen, gordijnen en luiken zijn hermetisch gesloten. Het lijkt alsof er geen mensen meer wonen. 

Om 12 uur gaat het gemeente zwembad open, maar de meeste jongeren gaan er na het middageten heen.Om vier uur is het druk in het zwembad, op de zonnewei en in de bar. Een heel luidruchtig, maar vrolijk geheel. Aangezien iedereen elkaar kent, is er bijna geen onderscheid te maken tussen de families en groepen. Wel tussen de leeftijden, want de tieners hebben hun eigen groepen. Maar op zondagen blijven de families bij elkaar. Dan gaan de opa's en oma's ook gezellig mee, met stoeltjes, koelboxen en zwembanden (ook veel oudere mensen kunnen niet zwemmen).

Pas als het zwembad weer dicht gaat om 8 uur 's avonds, komt het dorp weer tot leven. Men gaat graag naar het park, of naar een terras. Ook zitten mensen op straat voor hun deur, of slenteren ze door de straatjes. Kinderen worden niet naar bed gestuurd, want er is toch geen school. Ze slapen als ze moe zijn. Hoe warmer het is, hoe later men naar bed gaat. Vooral in de straatjes van het dorp blijft de warmte 's nachts hangen.

Mensen die een huisje op het platteland hebben, gaan in de zomer daar vaak heen. Vooral na corona zien wij meer en meer kleine huisjes opgeknapt worden en in de weekenden en vakantie ook bewoond. Buiten het dorp koelt het 's avonds vaak wel af. Het is soms zelfs zo'n verschil met de dagtemperatuur dat het kil aanvoelt. Als het dan ook nog wat waait, dan is het ronduit koud buiten! 

Tot nu toe is het nog een mooie zomer bij ons. Dat betekent dat het zelden boven de 37 graden komt overdag. Ook de nachten zijn lekker koel. Er staat overdag bijna altijd een lekker briesje dat op de warme tijden voor afkoeling zorgt. 's Morgens is het ook koel en tot een uur of 12 kun je lekker wandelen en fietsen. Na 12 uur warmt het snel op, maar het heetst van de dag wordt bereikt om een uur of vijf. Een prima tijd om een paar uurtjes te luieren bij het zwembad tot het weer koeler wordt en de avond begint. 

Kortom, ook in de zomer is het hier heel goed toeven. In tegenstelling tot veel andere plekken in Extremadura is het bij ons op de finca maar zelden te heet. We liggen op 400m hoogte en op een heuvel in een vallei, zodat het altijd iets koeler is als in de vlaktes of laaglanden. Daarbij is er bijna altijd wel wat wind door de vallei, waardoor het zelden benauwd is. Als je het dan toch nog warm hebt, dan biedt het zwembad heerlijke verkoeling.
1 opmerking:

  1. Wat een beeldende omschrijving van een dag in jullie dorp en omgeving. Ik zie het gewoon voor me

    BeantwoordenVerwijderen