vrijdag 15 september 2023

De herfst is (bijna) begonnen

 September. De meteorologische herfst begint 1 september, maar de astrologische pas 21 september. Vaak is het hier nog volop zomer in september en dat kan wel duren tot in oktober. Dit jaar kwam de omslag van zomer naar herfst al eerder.

In de eerste week van september kregen we regen. Nog niet veel, maar toch 24 mm in buien over twee dagen verdeeld. Daarmee was eigenlijk de zomer ten einde, want de hele sfeer verandert daarmee. Geen eindeloos lange warme middagen meer waar je heerlijk lui in de stoel ligt omdat je geen fut hebt om wat te doen. Ook geen warme avonden, wel aangenaam, maar niet meer echt dat lome warme gevoel. Veel mensen zuchten dan ook diep van verlichting als dit breekpunt in het weer is gekomen. Ik niet, ik kijk al weer met smart uit naar volgend jaar juni als de temperaturen weer flink in de dertig komen:-)

Maar het heeft ook voordelen dat het nu koeler is en vooral dat het af en toe regent. Nu, half september, hebben we de tweede regenachtige periode al. Het was ook echt nodig, want al de graaslanden zijn tot en met de worteltjes kaal gevreten. Doordat de voorjaarsregens tegen vielen, was er minder weide-vegetatie. Dat betekent dat het vee (met name de paarden, ezels, koeien, geiten en schapen) al gauw geen eten meer hebben. Ze moesten dan ook al vroeg in de zomer worden bijgevoerd met hooi en stro. Als gevolg steeg de prijs van hooi en stro enorm, tot meer dan twee keer zoveel als normaal in deze tijd. Hooi is bijna helemaal niet meer te koop. Maar met deze frisse buien die we nu hebben zal het gras weer gaan groeien en is het ergste voorbij. Gelukkig dat we in december en juni zware regenval hebben gehad, waardoor de water reservoirs (embalses en chargas) de hele zomer voldoende water hebben gehad. 

Maar ook de bomen hebben niets te lijden gehad. Zelfs in zomer is het nog groen bij ons in de omgeving. Het hele jaar door kun je prachtige wandelingen maken in de omgeving van de finca. Hieronder wat foto's van wandelingen in augustus en begin september.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten