zondag 15 augustus 2021

Warm? Ach het valt wel mee!


De eerste hittegolf van het jaar. De temperaturen overdag lopen op tot boven de veertig graden en 's nachts koelt het niet verder af dan 28 graden. Dat is wel warm, maar het komt maar zelden voor. In de tien jaar dat ik in de Extremadura woon, heb ik maar een paar keer een hittegolf meegemaakt. Een aantal jaar geleden was het een erg warme zomer en kwam het kwik regelmatig boven de veertig, maar zelden een aantal dagen achter elkaar. De laatste vier jaar zijn heel gematigd geweest en hebben we alhier geen hittegolven gehad. Anders is het elders in Spanje. In Andalusië is het altijd heter dan hier, het ligt tenslotte zuidelijker en het ligt lager. Ook in het midden van Spanje, zoals Madrid, Toledo, Cuidad Reaal is veelal warmer in de zomer. Er komen dan ook veel toeristen uit die gebieden op vakantie in de Extremadura. Hier kan men uitgebreid genieten van de cultuur en de natuur. Er zijn ontzettend veel meren en stranden in de Extremadura. Ik heb eens ergens gelezen dat de Extremadura meer kustlijn heeft dan heel Spanje. Met de kustlijn in de Extremadura bedoelt men dan de kust van alle embalses, rivieren en meren. 

De grootste en populairste wateren zijn de Embalse de Orellana in de provincie Badajoz. Het meer heeft een oppervlak van meer dan 5000 hectare met rondom stranden en natuurgebieden. Een heerlijke plek om een dagje te vertoeven in de zomer. Ook Embalse de Proserpina, bij Mérida, is een prachtig watergebied. Niet zo groot als Orellana, stamt deze embalse nog uit de Romeinse tijd. Dit waterbekken verzorgde de wateraanvoer voor de toenmalige hoofdstad van het Iberisch schiereiland (Emerita Augusta). 

Embalse de Orellana

Nog dichter bij de finca hebben we Charca de Cura. Ook een waterbekken dat nog stamt uit de Romeinse tijd. Niet zo groot, is het prachtig om er omheen te lopen of op het meer te recreëren. Je kunt er ook goed zwemmen en honden mogen er ook het water in. 

Charca de Cura

Behalve de meren zijn er de rivieren. Zowel de Taag als de Guadiana zijn prima plekken om te recreëren. Je kunt op veel plaatsen langs de rivier wandelen, vissen, boottochtjes maken enzovoort. Ook zijn er stranden langs de rivieren. 

Guadiana in Mérida

Dus ook als het warm is kun je overal verkoeling vinden in de Extremadura.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten