donderdag 21 oktober 2021

Een mooie rustige herfst

 

Zonsopgang

Dit is zo'n mooie tijd in Extremadura. Na de eerste regens in de herfst, komt de natuur weer tot leven. Ineens zijn er weer veel vogels te horen, de hopjes hoppen voor je uit in het veld, de blauwe eksters strijken in grote groepen neer in de steeneik. 

Ook de flora komt weer op. Niet zoals in het voorjaar, dan is het nog overvloediger, maar kleine klokjes steken met honderden hun kopje boven het veld, het koolzaad zorgt voor gele velden.


En het is tijd om de olijven te oogsten! De prachtige nu nog groene olijven hangen zwaar aan de takken. Het wordt een goede oogst. 

onze buurman ploegt nog een keertje voor de oogst


We halen de olijven met de hand of met plastic harkjes (echte olijf-harkjes) voorzichtig van de takken. Traditioneel worden de olijven met stokken uit de boom geslagen: met een speciale zwaai kan een geoefend oogster de olijven met de stok van de takken ritsen. Maar deze methode werkt alleen als de olijven bijna rijp zijn en dus losjes vastzitten. Wij prefereren om de olijven heel vroeg te oogsten. De reden is dat je dan de beste kwaliteit olie krijgt. Wel minder rendement, want hoe rijper de olijf, hoe makkelijker de olie eruit komt. Maar door het rijpingsproces en insectenschade verminderen de kwaliteit en de smaak van de olie. 

Na het persen wordt de olie een paar maanden donker en koel bewaard. Ook dit draagt bij aan een perfecte smaak. 

De nieuwe olie kan op de vakantie boerderij La Tierra Verde Holiday Accommodations vanaf februari gekocht worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten