woensdag 10 augustus 2022

Kurk


Het kurk oogst seizoen is begonnen. Voor veel mannen in deze regio de drukste tijd van het jaar. Maar voor vele is dit ook de tijd om het grootste gedeelte van de jaarinkomsten te verdienen.


Kurk oogsten wordt hoofdzakelijk gedaan door tijdelijke werkkrachten. De kurk en houtbedrijven in de zone nemen nu werknemers aan tot aan het einde van de campagne. Het is hard werken en lichamelijk erg zwaar. De werkdag begint bij het krieken van de dag. Op dit moment is dat half zeven, maar later deze maand beginnen ze om 6 uur of nog eerder. Sommige teams hebben echter grote schijnwerpers op de trekkers gemonteerd, zodat ze nog eerder kunnen beginnen. De reden van deze vroege start is voornamelijk de warmte. 

De kurkeik wordt gemiddeld 200 jaar oud. Voor een redelijke oogst van goede kwaliteit wordt de boom voor het eerst geoogst als deze 25 jaar oud is. Vaak worden bomen al veel eerder voor het eerst geoogst, maar dit gat ten koste van de kwaliteit en van de levensverwachting van de boom. Na de eerste oogst worden de bomen elke 9 jaar weer geoogst. De bast is in die tijd weer volledig terug gegroeid.

Kurk oogsten is zwaar werk. Dunnere lagen kurk van bomen die al een keer geoogst zijn, is makkelijker dan hele oude bomen met dikke kurklagen. Ook grote knoesten of andere onregelmatigheden maken het werk moeilijker en zwaarder.

Met een speciale bijl slaat men eerst een verticale groef in de bast, vervolgens pelt men die bast eraf. eerst is de onderlaag die op de boom achterblijft heel licht roze, later verandert de kleur naar beige/geel
en weer later naar mooi rood.


Niet alle kurkeiken groeien langs de weg. Om de bomen te bereiken die verder in de bush groeien worden paden gemaakt. Eerst ziet er er erg verwoest uit, maar een jaar later is het al een mooie weg, nog een jaar later heeft de oorspronkelijke vegetatie het pad weer teruggewonnen (mits het niet gebruikt is in de afgelopen twee jaar).


Kurk wordt per quintal verkocht, een quintal is een oude maat en is nu vastgesteld op 46,5 kilo. De prijzen zijn dit jaar goed: 80 tot 120 euro per quintal (€1,72 - €2,58 per kilogram), afhankelijk van de kwaliteit van de kurk. 

Kurk wordt tegenwoordig voor vele doeleinden gebruikt. In de eerste plaats de kurk in de wijnflessen. In Extremadura wordt 95% van de wijn nog gekurkt met echte kurk! Daarnaast wordt het gebruikt als isolatie materiaal. De kurk wordt altijd eerst gekookt en vervolgens tot blokken, platen of pellets geperst. Uit de blokken worden kurken geponst. Het materiaal dat overblijft kan weer opnieuw worden gekookt en in blokken, platen of pellets worden geperst. Hele dunne platen kurk worden ook wel kurkleer genoemd. Van het kurkleer of "vegan leer" kunnen tassen en portemonnees worden gemaakt. Platen en korrels van kurk worden tegenwoordig veel gebruikt als isolatie in constructies. Platen van verschillende diktes worden gebruikt als vloerbedekking of wandmateriaal. Het grote voordeel van kurkproducten is dat het weinig belastend is voor het milieu. Geen chemicaliën, maar ook de landbouwmethodes voor de productie zijn zeer extensief met geen of nauwelijks gebruik van landbouwchemicaliën of kunstmest. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten