woensdag 24 augustus 2022

Ontdek de Extremadura deze herfst

 


Het najaar is een ideale tijd om Extremadura te ontdekken. Zeker in september en de eerste helft van oktober zijn de dagen nog aangenaam warm, maar de hitte is er af. ook is de Spaanse vakantie tijd voorbij en zijn bezienswaardigheden minder druk. Maar ook laat oktober en november hebben hun charmes, zeker op het gebied van natuur. In deze tijd wordt het landschap weer groen en staan er weer veel bloemen.

De grootste aanraders voor Extremadura zijn de culturele steden, de overweldigende natuurparken en de weidsheid en rust van het landschap.

De culturele erfgoederen van Extremadura zijn velen. Dit zijn de belangrijkste aanraders:

Cáceres    Een prachtige binnenstad met de origineel middeleeuwse kern. Deze stad is zeker de moeite waard om een dag te besteden. Naast de bezienswaardigheden, zoals musea, kerken en prachtige pleinen, zijn er vele restaurantjes en cafés waar je kunt genieten van de lokale delicatessen. 

Mérida    In de romeinse tijd was Mérida de hoofdstad van het Iberische schiereiland. In de stad zijn
overal ruïnes en aandenkens te vinden uit die tijd. Veel van de bezienswaardigheden liggen her en der verspreid door de binnenstad en kun je gratis bekijken, de grootste en belangrijkste ruïnes kun je bezoeken tegen een kleine vergoeding. Ook het museum van Romeinse kunst is zeker een bezoekje waard, met prachtige (vloer) mozaïken en andere vondsten uit die tijd.


Trujillo
    Ook een middeleeuwse stad met een indrukwekkend kasteel. De stad zelf is klein maar fijn en het is een genot om door de kleine straatjes te lopen of een drankje te nuttigen op de Plaza Mayor. Ook hier serveren de restaurants en cafés de beste delicatessen uit de streek.

Guadalupe    Iets verder weg van onze vakantieboerderij, maar zeker een bezoek waard. De stad zelf is een pareltje, maar ook de omgeving is zeer indrukwekkend. Guadalupe ligt in het geopark Villuercas Ibores La Jara, een prachtige bergketen met wandel- en autoroutes die je leiden langs eeuwenoude bomen, natuurlijke bronnen en grotten.

Cappara    Ook zeker de moeite waard zijn de Romeinse ruïnes van Cappara (Ciudad Romano de Cappara). Dit was de belangrijkste stad in de regio, op Mérida na. Opgravingen zijn pas begonnen in het begin van deze eeuw. Voor die tijd stak alleen de arco romano boven het landschap uit.Ook de natuur is in het najaar de moeite waard. De dehesa's (open grasland met steen- en kurkeiken) zijn weer groen met bloemen. Ook zijn de zwarte varkens weer te zien op de dehesa's, alwaar ze de maanden oktober tot en met december de eikels eten die de typische smaak geeft aan de Iberico producten. Er zijn in de buurt van de vakantie boerderij vele wandelmogelijkheden, routes die variëren van 30minuten tot 4 uur. Maar ook iets ver van huis zijn wandelroutes. De belangrijkste in de buurt beginnen in:

Montánchez    Leuk dorpje, 10 km van de vakantieboerderij. Er is een mooie kasteelruïne (vrij te
bezoeken) met kapel en een gezellig plein met terrasjes, restaurantjes en winkeltjes. Montánchez staat voornamlijk bekend voor de Iberico producten van het zwarte varken (Jamon Iberico). Vanuit Montánchez beginnen een aantal goed aangegeven wandelroutes door de Sierra de Montánchez.

Arroyomolinos Ook een gezellig klein dorpje tegen de Sierra de Montánchez gelegen. Zeer autentieke straatjes en pleintjes. Vanuit Arroyomolinos kan men prachtig wandelen langs de ruïnes van vijf watermolens die werden gebruikt voor het malen van graan. 

Cornalvo    Het natuurreservaat Cornalvo ligt ten zuiden van de vakantieboerderij. Je kunt er binnendoor naartoe lopen of fietsen, maar makkelijker is via de N630 naar Aljucen. De hoofdingang is echter een stukje verder rijden namelijk oost van Mérida. Bij de hoofdingang is het Centro de Interpretación, waar men een video over het ontstaan van de dehesa's in het Engels kan bekijken. Er zijn een paar prachtige embalses met kijkhutten, waar je de watervogels kunt observeren.


Los Barruecos
 Dit is een prachtig natuurgebied vlak bij Cáceres met indrukwekkende rotspartijen en vele meertjes. Er zijn hier veel wandelroutes die erg goed staan aangegeven. In het vroege voorjaar is dit een broedgebied van ooievaars en op de rotsen kun je het hele jaar door de nesten van voorgaande jaren zien, soms metershoog opgebouwd.
En zo zijn er nog heel veel indrukwekkende, interessante, prachtige, verrassende en geweldige bezienswaardigheden te noemen, allemaal makkelijk bereikbaar vanaf de vakantieboerderij. 

Zin om Extremadura te ontdekken?

Reserveer via één van onderstaande links:
latierraverde-alcuescar.blogspot.com
www.vakantie-extremadura.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten