zondag 18 september 2022

Het weer bij ons in Extremadura


Een dag of wat geleden hadden we de eerste regens van het tweede regenseizoen. Er zijn twee periodes dat het meer regent en dan kunnen we van een regenseizoen spreken. Het eerste regenseizoen in het jaar is in het voorjaar. De maanden februari en januari zijn droog, maar in de loop van maart kunnen we regens verwachten. Het tweede regenseizoen is in de herfst, na de droge zomermaanden hopen we in september de eerste echte regens te krijgen. Een enkel jaar is er wel eens een onweersbui in de zomermaanden, maar meestal niet. De maanden juni, juli en augustus zijn over het algemeen kurkdroog. 

Ik spreek van "meestal" en "over het algemeen", omdat in de ruim elf jaar dat ik hier woon, nog geen twee jaar hetzelfde zijn geweest. Een gemiddelde zegt hier eigenlijk niets, want de maxima en minima liggen ontzettend ver uit elkaar. Een gemiddelde temperatuur kan bijvoorbeeld 20 graden zijn, maar dit kan berekend zijn uit een getallenreeks tussen de 18 en 22 graden of uit een reeks van 10 tot 30 graden. Extremadura valt in de uiteenlopende getallen reeks. Veel mensen denken dat daar de naam vandaan komt, maar de naam Extremadura komt uit het Latijns en stamt uit de Romeinse tijd (200 jaar vC tot ca 400 jaar AD) en is een verbastering van "Extrema Dorii" waarvan de betekenis is "aan de verre (of andere) kant van de Duero". 

Over het algemeen kan men zeggen dat de winter droog en koud is, de lente aangenaam warm met periodes van regen van een paar dagen afgewisseld met lange periodes met droog en zonnig weer, de zomer warm en droog, en de herfst regenperiodes afgewisseld met stralend zonnig weer, maar ook met af en toe mistige ochtenden of zelfs een hele dag. Maar er zijn uitzonderingen:

  • In de lente kun je een paar dagen koud nat weer hebben, vooral rond Pasen kan het veel regenen.
  • In de zomer is het vaak rond de 34 graden, maar er zijn jaren dat de temperaturen hoger liggen, soms wel tot over de 40 graden. Gelukkig ligt onze finca in een vallei op een heuvel en zakt de temperatuur 's nachts vaak enorm, soms wel tot onder de 20 graden. Dat voelt heel koel. 's Morgens is het relatief koel tot een uur of 12. 
  • Half augustus zakt de temperatuur de meeste jaren tot overdag dik onder de dertig en 's nachts soms wel tot zo laag als 15 graden. Dit valt samen met de sterrenregens die je hier in deze periode geweldig mooi kunt zien.
  • In sommige winters waait het relatief veel uit het noorden of noordoosten. Als er dan sneeuw ligt op de Sierra de los Gredos, ten noorden van hier, dan is het behoorlijk guur. Maar een plekje uit de wind en in de zon, dan zit je toch al gauw weer in je T-shirt.
Enige wetenswaardigheden over het weer:
  • Regenperiodes duren zelden of nooit langer dan een dag of 3. Meestal is het één dag echt regenachtig, gevolgd door een paar dagen buiig met zonnige periodes.
  • Het regent zelden een hele dag en is het of  's morgens of  's middags droog.
  • In de zomer is het kurkdroog en dat maakt de hogere temperaturen veel dragelijker. 
  • Ook in de zomer staat er bijna altijd wat wind en dat koelt heerlijk af.
  • In droge klimaten koelt het 's nacht vaak behoorlijk af, waardoor je beter slaapt en 's morgens de dag koel begint.
  • In het voorjaar is de natuur bijzonder uitbundig, met overweldigend veel bloemen en een heel druk vogelleven. Maar in de herfst als het eenmaal heeft geregend begint er een tweede kleine lente-achtige periode, waarbij na de lange zomerrust de natuur weer tot leven komt. Er komen overal bloemen op, het gras wordt in een paar dagen weer prachtig groen, de vogels laten zich weer horen en zien, de padden gaan weer op stap... Kortom net als in het voorjaar, alleen iets minder uitbundig.
Wanneer het de beste tijd is om hier op vakantie te komen? Dat ligt er wat je wilt doen, wat je wilt zien en welk weertype het best bij jou past. 
  • Wil je veel vogels zien en houdt je niet van warmte: dan is de beste tijd maart en april.
  • Wil je 's morgens op pad om van de natuur te genieten, maar wil je ook van de zon genieten (en het zwembad): kom dan in mei of juni.
  • Wil je dagenlang lekker lezen, bruin worden en luieren: dan is de zomer een geweldige tijd, want je bent verzekerd van mooi weer.
  • Houdt je van flinke wandelingen en lagere temperaturen: het najaar, met name oktober, is daar ideaal voor.
  • Voor sterrenkijkers: de zomer als je van warmte houdt, maar kom in december  of januari voor de kristallijn heldere nachtlucht. Neem echter wel warme kleren mee!

Vraag ons gerust welke periode wij voor je aanraden. Stuur een mailtje naar info@latierraverde.nl of een chatbericht via facebook 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten