maandag 5 december 2022

Wat is er te zien in de winter in Extremadura

 Veel mensen vragen wat er te zien is in de winter en dan doelen ze voornamelijk op de natuur. In tegenstelling tot Noord Europa (België, Nederland, Duitsland en verder naar het noorden), blijft het alhier herfstachtig in plaats van winterachtig. Er valt bij ons zelden sneeuw en als die valt dan smelt het gelijk als de zon erop valt. Het kan wel eens guur zijn, met een koude wind uit het noorden, maar dat is altijd maar een paar dagen. De zon heeft in deze regionen veel meer kracht dan verder naar het noorden. Zelfs in januari is het in de zon aangenaam warm en kun je best in je T-shirt zitten. Regenen doet het minder in de wintermaanden (tweede helft december tot de eerste helft van maart), gemiddeld zijn er in deze periode 18 regendagen. Desalniettemin kan er wel veel regen vallen op een dag.

Het milde winterklimaat zorgt voor een levendige natuur. De velden zijn groen met onder andere koolzaad en kamille uitbundig bloeiend. In januari gaan de eerste amandelbomen bloeien, meestal op de voet gevolgd door de mimosa. In december en januari zijn er veel paddenstoelen te vinden, zowel op de grond zoals vliegenzwammen en eekhoorntjesbrood, als op de stammen van (dode) bomen, waar vaak de prachtigste elfenbankjes groeien.Maar vooral de vogels blijven actief. De rode wouw vliegt in grote getale rond, evenals vale gieren, dwergarend en slangenarend. Ook steenuiltjes en kerkuiltjes zijn in de winter aanwezig. Daarnaast zijn er natuurlijk vogels uit Noord Europa die alhier overwinteren, zoals de kieviet. Maar het meeste indruk maken de kraanvogels, waarvan er jaarlijks zo'n 120.000 in Extremadura overwinteren. Vooral in januari zijn deze statige grote vogels in groepen te zien zowel in de dehesa's als op de velden.


Verder zien we het hele jaar door de hop, blauwe ekster, putters en andere vinken, vele soorten leeuweriken, koereigers, grote zilverreiger, zwarte roodstaarten, tapuitsoorten, kleine zwartkop, zwartkop en vele andere zangers. Ook de mezenfamilie is sterk aanwezig. En dit allemaal al vanaf de finca zelf. Bezoek je één van de stuwmeren of rivieren, dan vindt je veel soorten water en strandvogels. 
En dan is er nog de culturele kant van Extremadura. Veel mensen staan verbaasd van de prachtige steden zoals Cáceres, Trujillo, Mérida en Guadalupe. Alle vier zijn het kleine gezellige stadjes die qua historie heel wat te bieden hebben. Midden in Cáceres kun je zelfs grotten vinden met prehistorische muurschilderingen. De geschiedenis heeft in Extremadura hele duidelijke sporen nagelaten die tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn. Ook zijn er buiten dit viertal steden schitterende bezienswaardigheden te bewonderen, zoals bijvoorbeeld dolmen, Romeinse opgravingen, kasteelruïnes, spookdorpjes, oude stuwmeren en kleine dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. 
Voor degene die de kou goed kunnen doorstaan is het aan te raden naar de sterrenkijkpunten te gaan die op verschillende plekken in Extremadura te vinden zijn. Maar ook vanaf de finca zelf kan men uren in de nacht turen, vooral eind januari en heel februari zijn de nachten koud en glashelder.
Kortom genoeg te doen en te beleven, óók in de winter. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten