zaterdag 4 februari 2023

Wandelen op de dehesa

Het woord "Dehesa" zegt de meeste mensen niets. Het is dan ook een uniek concept, dat je voornamelijk in de Extremadura vindt, maar ook wel op andere plekken op het Iberisch schiereiland.

Dehesa is een grondgebied dat voornamelijk bestaat uit weidegrond, met bomen en struiken. Het woord "dehesa" is afgeleid van "defensa", wat in dit geval een omheind gebied betekend. Dehesa is een bijzonder ecosysteem waarbij landbouw, veeteelt, bosbouw en natuur in balans zijn.

Dehesa's zijn ontstaan tijdens de Reconquista, de terug verovering van Spanje door Isabella van Castillië en Fernando van Aragorn om het land te zuiveren van niet-katholieken. De Arabische overheersers werden door middel van kruistochten teruggedreven richting Afrika. In 1492 was heel Spanje weer in Katholieke handen. Tijdens de kruistochten werden dappere ridders beloond met enorme stukken land in het herveroverde gebied. Aangezien de grond in de Extremadura erg arm is en het klimaat toen ook al droog was, kon men er niet veel meer mee doen dan extensieve vormen van veehouderij bedrijven. Zo ontstond er door de eeuwen heen een perfecte balans tussen agrarische productie en de natuur. Vandaag de dag plukken we er de vruchten van als we een Jamon Iberico Bellota proeven. Ook herbergt de dehesa tegenwoordig een schat aan zowel flora, fauna en fungi (paddenstoelen). 

Op de excursie naar de Dehesa neem ik je mee naar een privé dehesa en bekijken we de prachtige natuur, de rotsformaties en andere bezienswaardigheden, die daar van nature voorkomen. Ook is er altijd een grote kans om veel soorten vogels te spotten, waaronder verschillende soorten spechten, blauwe eksters, koekoek, zangvogels en roofvogels. 

Hieronder een paar foto's


Je kunt de excursie boeken als je bij ons verblijft, hetzij met de camper of in één van de huisjes.
Deze excursie kan gecombineerd worden met een bezoek aan de ecologische tuin en/of Basilica Visigoda de Santa Lucia del Trampal.

3 opmerkingen:

 1. Wat een goed idee Jantien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit was een reactie van mij! Karin Schotanus 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Claudia Bennink12 maart 2023 om 19:47

  Hoeveel kilometer is zo’n wandeling? Mag de hond mee?

  BeantwoordenVerwijderen