zondag 8 januari 2023

SPECIALE AANBIEDING


De vraag komt regelmatig waarom wij geld vragen voor het lozen van zwart en grijs water. Dat komt omdat wij niet op riolering zijn aangesloten, daarmee zitten wij "off-grid". Op de meeste plekken verder van de dorpen is geen waterleiding, geen riolering en geen vuilnisophaaldienst. Gelukkig hebben wij wel elektriciteit van het algemene netwerk en een goede vaste/mobiele internetverbinding. 

Hoe doen we het dan met deze drie alom belangrijke nutsvoorzieningen?

Het water: Ons drinkwater komt uit een bron die 80 meter diep is. Het water dat hieruit komt is op zich al van zeer goede kwaliteit. Dit hebben wij laten testen in 2021 en het water is helder en er komen vrijwel geen vervuilingen in voor. Het pure water uit de bron gebruiken wij onder andere voor de zwembaden. 
Het drinkwater moeten wij echter zuiveren. Dit is een verplichting in Spanje als je drinkwater levert aan derden, in dit geval onze gasten van zowel de vakantiehuisjes als de campers die bij ons overnachten. Hiervoor hebben wij een zuiveringsinstallatie aangelegd en het water wordt drie keer per jaar geanalyseerd. Verder testen wij het water dagelijks. Een ambtenaar werkend voor het ministerie van volksgezondheid komt jaarlijks kijken en neemt alle testresultaten door, zowel van ons als van het laboratorium. Ons drinkwater is dus veilig en schoon en ook nog eens ontzettend goed van smaak.

De riolering: Dit lossen wij op met opslagtanks en septic tanks. De laatste is een zelf zuiverend systeem en is alleen geschikt als er geen of vrijwel geen chemische middelen worden gebruikt. De septic tank wordt uitsluitend gebruikt voor de vakantiehuisjes en de familiebadkamer voor de campergasten. Hier gebruiken wij alleen natuurlijke schoonmaakmiddelen voor. Om de zeep, shampoo en vetten af te breken voegen wij regelmatig speciale bacteriën aan de tank toe. Hierdoor blijft de afbraak van het afvalwater optimaal.
Om grijs en zwart water op te vangen gebruiken wij (semi-ondergrondse) opslagtanks. Het zwarte water van de toiletcassette kan niet in de septic, door de chemische middelen die eraan worden toegevoegd (alle toevoegingen zijn bacterie-dodend). Het grijze water wordt geloosd in te grote volumes (vaak 100 liter of meer) en deze hoeveelheid kan de septic tank niet in één keer verwerken. De opslagtanks zijn goed afgesloten en als ze bijna vol zijn komt een tankwagen uit Cáceres en die haalt het afvalwater op om aldaar gezuiverd te worden. Deze ophaaldienst is echter erg duur en wij betalen, in tegenstelling tot mensen die op de riolering zijn aangesloten, ook een milieubelasting.

Het vuilnis: Je kunt bij ons het vuilnis gescheiden in grote zwarte emmers achterlaten. Als de bak vol is, dan brengen wij de bak naar de betreffende vuilniscontainer in het dorp.

Omdat niet iedereen die bij ons overnacht de toiletcassette wil of moet legen, vinden wij het eerlijker om het lozen niet door te berekenen in de overnachtingsprijs. Een tip voor alle camperaars is Spanje: bij veel tankstations bestaat de mogelijkheid om zwart en/of grijs water zonder kosten te lozen. Dit staat echter vaak niet aangegeven en moet je erom vragen. Wie bij ons wilt overnachten en geen looskosten wil betalen kunnen voor aankomst bij ons hun zwart en grijs water gratis kwijt op de volgende locaties:

In Almoharin op het bedrijventerrein (16 Calle EU-9)
In Aljucen langs de N630 bij de afslag van Aljucen
In Mérida bij de Petrogold tankstation (Avda Felipe VI, naast de Aldi)

Deze winter hebben we een speciale aanbieding voor gasten die wat langer willen blijven op onze prachtige natuurlijke camperplek (Deze aanbieding geldt t/m eind februari):

SPECIALE AANBIEDING

Bij een verblijf van drie nachten met de camper, wc lozen en drinkwater inname gratis!

Prijzen per dag voor de camperplaats tot en met april 2023Als bij ons de poort open is, dan kun je binnenkomen en een plaatsje uitzoeken. Wij komen zo snel mogelijk naar je toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten