Als de winter nadert dan kijkt men uit naar de olijvenoogst. De olijven bloeien in april en de olijven zijn rijp in de maanden december en januari, afhankelijk van de weersomstandigheden.In oktober plukt men de groene olijven om in te maken en later als tafelolijven te gebruiken, maar het overgrote deel blijft hangen om later geoogst te worden voor de olie.


Om de beste kwaliteit olie te krijgen, hebben we alleen de mooie ongeschonden olijven verzameld. Ze zijn zoveel mogelijk met de hand geplukt en alleen op de moeilijk bereikbare plaatsen met een plastic harkje voorzichtig van de takken geritst. De traditionele manier van oogsten is de olijven met stokken uit de boom te slaan, waar ze door netten worden opgevangen. Hierdoor beschadigen ze eerder en dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Na drie dagen hard werken, hadden we genoeg kilo's om naar de pers te gaan. De olijven worden gestort in een gat in de grond alwaar ze gewogen worden.
Vervolgens worden ze via transportbanden naar een blazer vervoerd alwaar alle takjes en blaadjes eruit geblazen worden.
Vervolgens worden ze gespoeld en naar de molen getransporteerd. Daar worden de olijven gemalen en komt de brei in een pers. Hier wordt de olie uit de cellen geperst.
Na de pers gaat de gehele massa naar de centrifuge alwaar de olie uit de massa geslingerd wordt. De pulp die over blijft wordt verzameld en meestal opgekocht door grote olijfolie fabrieken die de pulp nogmaals persen. Dat levert olie op van inferieure kwaliteit. De eerste koude persing geeft de bekende extra vierge olijfolie.

De olie wordt daarna nog twee keer gefilterd en komt tenslotte bij de vulmachine, waar de olie in 5 liter flessen wordt gebotteld.
Nu is de olie klaar om mee te nemen. Eerst is de olie nog wat troebel, maar na een paar dagen wordt deze helder. De olie blijft nu 3-4 maanden ongestoord in een koele donkere omgeving staan rijpen, waarbij de smaak steeds voller en zachter wordt. In het voorjaar kunnen wij onze eigen koudgeperste extra vierge olijfolie in kleinere flessen overhevelen en te koop aanbieden.
Geïnteresseerd in onze hoge kwaliteit extra vierge olijfolie, gemaakt van 100% onbespoten olijven?
Houd dan deze blog in de gaten of mail ons op info@latierraverde.nl
Great blog. All posts have something to learn. Your work is very good and I appreciate you and hopping for some more informative posts. Eerste koude persing
BeantwoordenVerwijderen