dinsdag 13 december 2016

Festival van de Kraanvogels in Finca Moheda Alta


Finca Moheda Alta is een klein natuurgebied, een klein uurtje rijden van Alcuéscar, richting het oosten. Het ligt ten midden van het overwinteringsgebied van de kraanvogels. Het bestaat uit dehesa, akkerbouw en water. Het hele jaar door kan men hier genieten van het rijke vogelleven dat de Extremadura te bieden heeft. Op verschillende plaatsen zijn vogelkijkhutten, die uitkijken op een diversiteit aan landschappen. 

Een week of drie geleden waren wij daar voor het eerst op een mooie, zonnige herfstdag. Bij de hoofdingang is een informatie-centrum dat goede informatie geeft over het gebied. Het centrum heeft zich gespecialiseerd in de kraanvogel en er is een uitgebreide expositie over het leven van deze mooie statige vogels.

Niet alleen kraanvogels stelen de show alhier, ook een keur aan andere, al dan niet zeldzame, vogels kan men hier vinden en observeren. Wij hadden het geluk om bij ons eerste bezoek een familie zwarte ooievaars te zien fourageren, temidden van de kleine en grote zilverreigers. Het laatste weekend van November werd op de finca het Festival der Kraanvogels gehouden. Deze dag staat volledig in het teken van de teruggekeerde vogels, want kraanvogels nemen een bijzondere plek in bij de bevolking. Er zijn talloze sprookjes waarin de kraanvogel de hoofdrol speelt. Niet alleen viert men de terugkeer op Finca Moheda Alta, maar ook in vele omringende dorpen viert men dit heugelijke feit. Men verkleed zich als kraanvogel of draagt hoofddeksels in de vorm van een kraanvogelhoofd. Er worden spektakels opgevoerd die het verhaal van de 4000km lange reis van de dieren weergeven. Vanuit het informatie centrum worden wandelingen en fietstochten georganiseerd naar de plekken waar de vogels op dat moment te vinden zijn. Voor de bezoekers die minder goed ter been zijn, of kleine kinderen bij zich hebben, wordt een bustocht georganiseerd. Verder zijn er tal van kraampjes met informatie over zowel de kraanvogel als de flora en fauna van de Extremadura, en kraampjes waar ambachtelijk gemaakte streekproducten worden verkocht. Kortom een aanrader om heen te gaan als je in de buurt op vakantie bent.1 opmerking:

  1. Thank you for your articles that you have shared with us. Hopefully you can give the article a good benefit to us. Luxe Olijfoliën uit Italië

    BeantwoordenVerwijderen